Startuje projekat Ekologije budućnosti: Budućnost u ruševinama - Eyca

Naruči svoju EYCA karticu

Gore navedeni podaci se obrađuju i koriste u svrhu izdavanja EYCA kartice, a sve u skladu sa Politikom zaštite podataka ličnosti NVO "Centar za omladinsku edukaciju". Politika zaštite podataka ličnosti.

Uz to, ovom prijavom kao korisnik EYCA kartice, daješ saglasnost da NVO "Centar za omladinsku edukaciju" koristi navedene lične podatke i kako bi te informisao o novostima i promotivnim akcijama EYCA kartice, kao i u svrhu uspostavljanja i održavanja komunikacije sa tobom, u cilju unaprijeđenja usluge koju nudimo.

Važno: Ako si maloljetan/a, neophodno je da nam dostaviš potpisanu saglasnost roditelja za prikupljanje i obradu tvojih ličnih podataka, i to u roku od 5 radnih dana, poštom ili lično na adresu: Trg Nikole Kovačevića br. 13, 81 000 Podgorica.

Tvoja prijava je prihvaćena! Svakog radnog dana, EYCA karticu možeš preuzeti na adresama:

Startuje projekat Ekologije budućnosti: Budućnost u ruševinama

02.03.2021

Filmski centar Crne Gore najavljuje početak interdisciplinarnog projekta FUTURE ECOLOGIES / EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI koji je iniciran od strane British Council-a i fondacije LUX London.


Početkom 2020. godine, održan je javni konkurs British Council-a za predloge projekata kuratora za šest zemalja zapadnog Balkana. Za Crnu Goru je selektovan kuratorski koncept FUTURE IN DEBRIS / BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA Natalije Vujošević (Institut za savremenu umjetnost). 


BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA kuratorke Natalije Vujošević dio je programa EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI, projekta TU SMO: Pokretne slike umjetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image), British Council-a i LUX-a, koji je razvio kurator Tendai John Mutambu, British Council i LUX. EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI se Zapadnom Balkanu predstavlja kroz seriju izložbi, projekcija i događaja, koje uređuje šest kuratora iz regiona. BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA naziv je izložbe i interdisciplinarnog programa koji se događa upravo na trideset godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, tokom kojih smo suočeni sa naletima divljeg neoliberalizma, čije se posljedice reflektuju kroz urbani i prirodni pejzaž. Dok se ideje o zajedništvu urušavaju zajedno sa zapuštenim remek djelima socijalističke arhitekture, crnogorske prirodne ljepote svode se na potrošnu robu za privlačenje kapitala investitiora. Kako u ovakvim okolnostima vidjeti budućnost društva? Potreba za ponovnim promišljanjem zajednice i ujedinjenom akcijom za pronalaženje ekologija budućnosti, goruće su teme kojima se bavi i program BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA.


Program će takođe otvoriti razgovor o ulozi umjetničkog i ekperimentalnog filma u savremenoj umjetnosti, kao i mogućnostima za podršku i razvoj ekperimentalnih umjetničkih filmskih projekata u Crnoj Gori. Projekat BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA startuje u ponedjeljak, 8. marta, u 18h, kada će na sajtu www.futureindebris.space biti premijerno prikazan audio-video-tekstualni eksperiment koji je rezultat rada malog tima umjetnika, filmskih radnika, kustosa i teoretičara koji čine Adrijana Gvozdenović, Sonja Dragović, Lenka Đorojević & Matej Stupica, Ivan Marković i Natalija Vujošević. U online razmjeni i saradnji tokom proteklih mjeseci, kreiran je sjedinjeni šum koji kombinuje video, zvuk i različite tekstove proizašle iz razgovora i razmjene ideja, bojazni i nadanja.


Kako u uslovima pandemije nije bilo moguće putovati i snimati nove materijale, učesnici kombinuju postojeću građu, arhivske zapise i tekst kako bi promišljali i imaginizirali moguće ishode problema otvorenih kroz zajednički rad na projektu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. Kompletan sadržaj stvoren je kroz online komunikaciju i razmjenu. Ovaj dio projekta realizovan je u saradnji sa Radiom Crne Gore.


 Projekat EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI: BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA nastaviće se izložbom i edukativnim programima koji će biti organizovani online, kao i na različitim lokacijama. Nosilac projekta za Crnu Goru je Filmski centar Crne Gore, a pored British Council-a i fondacije LUX London, partneri na projektu su Fondacija „Petrović Njegoš“ i Institut za savremenu umjetnost.