U REDU

Ime*
Prezime*
Adresa*
Grad*
Poštanski broj*
Broj telefona*
eMail*
Datum rođenja*
*Gore navedeni podaci se obrađuju i koriste u svrhu izdavanja EYCA kartice, a sve u skladu sa Politikom zaštite podataka ličnosti NVO "Centar za omladinsku edukaciju". Politika zaštite podataka ličnosti

Uz to, ovom prijavom kao korisnik EYCA kartice, daješ saglasnost da NVO "Centar za omladinsku edukaciju" koristi navedene lične podatke i kako bi te informisao o novostima i promotivnim akcijama EYCA kartice, kao i u svrhu uspostavljanja i održavanja komunikacije sa tobom, u cilju unaprijeđenja usluge koju nudimo.

Važno: Ako si maloljetan/a, neophodno je da nam dostaviš potpisanu saglasnost roditelja za prikupljanje i obradu tvojih ličnih podataka, i to u roku od 5 radnih dana, poštom ili lično na adresu: Trg Nikole Kovačevića br. 13, 81 000 Podgorica.
SHARE:
10.02.2020.
Počeo je ljetnji semestar - dragi studenti, srećno !

 

Nastava u ljetnjem semestru studijske 2019/20 godine počela je danas. Iza nas su praznici, ispitni rokovi, ispraćaj stare i doček Nove godine. Ušli smo u novu deceniju, pa ako ste od onih koji slave nove početke i vjeruju da su oni prilika da sve krene na bolje, evo još jednog. Još jedan semestar. Kažu da se na ono što je bilo ne treba vraćati, pa hajde da probamo. Znam, nepoloženi ispit se sami vraćaju, i od toga, nažalost, ne možete pobjeći.

 

A šta to možete promjeniti / primjeniti ovog semestra?

Način razmišljanja i odnos prema fakultetu

Osvrnite se na to kada ste postizali uspjeh i uredno završavali studentske obaveze, i na momente kada ste bili van fokusa i bez rezultata. U uspjesima nađite motivaciju, a u neuspjesima način da osvjestite pogrešne obrasce razmišljanja i ponašanja, koji vas koče u učenju, postizanju ciljeva i razvoju na svakom životnom polju. Iako vam je trenutno najvažnije da položite ispite, pa ste često fokusirani samo na knjigu, imajte na umu da se kroz studije mogu i trebaju učiti životne lekcije, koje nas spremaju za svijet odraslih.

Organizujte svoje vrijeme

Jedan od problema sa kojima se većina studentske populacije susreće je loša organizacija vremena, zbog koje često ne stižemo da pravovremeno završimo obaveze, a kao rezultat javlja se maloprije pomenuti, neželjeni gost – neuspjeh. Iako zvuči kao kliše, dobra organizovanost zaista donosi rezultate. Dakle, ako nemate dnevni raspored, sada je vrijeme da ga uvedete. Jasno naznačite koliko sati u toku dana odvajate za učenje, predavanja, kada odmarate (odmor nikako ne izostavljajte), kada se viđate sa prijateljima. Kada ujutro pred sobom budete imali dnevni plan, bićete produktivniji.

Postavite ciljeve

Slično kao i sa dnevnim planerom. Budući da unaprijed znate koje vas ispitne obaveze očekuju, razmislite kako možete postići što bolje rezultate, i kakvim biste ishodom, na kraju semestra, bili zadovoljni. Tri, pet, sedam ispita? Ako se dobro organizujete, i krenete na vrijeme, sve je ostvarivo. Kada imamo cilj, proces rada na nečemu je lakši jer u trenucima umora, sumnje u sebe ili želje da odustanemo, cilj vraća fokus. Zapišite u rokovnik šta želite da ostvarite u toku semestra. Kada postane teško, podsjetite se. Svaki napor vrijedi ako vas na kraju čeka ostvarenje cilja.

Život se odvija i van amfiteatra

Koliko god su neki fakulteti teški i zahtjevaju danonoćno učenje, ne zaboravite da imate pravo na život mimo knjiga. Tačnije, potrebno je da je imate život van faksa. Dakle, kada počnete da primjenjujete gore pomenute savjete i stvorite balans između obaveza prema studijama i ličnog života, uvidjećete da imate vremena za sve zadatke u toku dana, sedmice i semestra, i da vam pored toga, ostaje vremena za odmor, druženje i lična interesovanja. Sjetite se onoga da ,,malo zabave nije nikog ubilo”. Nemojte da ,,ubijate” sebe knjigom.

Nađite balans.

Pored ove četiri ‘’mantre’’, koje zaista mogu olakšati nešto što se zove ‘’buđenje proljeća’’, odnosno vraćanje u školske klupe, potrebno je tražiti ‘’balans’’. U tanjiru u kom imate malo piletine, povrća, ukusan sos, ljepše ćete i ukusnije jesti, a to će imati pozitivan uticaj i na ostatak dana. Zamislite onda, koliko je to djelotvorno sa knjigom, rasporedom koji sami sebi pravite, poštujete ga, a i on poštuje vas. Dok studije traju, to je zaista jedno bezbrižno vrijeme, dio života na koji će se svaki mladi čovjek, kasnije vraćati. Iako u periodu dok studiranje traje, ‘’boli glava’’ od kolokvijuma, završnih, vježbi, ispitivanja, popravnih, to je vrlo trenutno, jer dugoročne blagosti poput ispijanja kafe, spavanja do kasno, druženja, odlasci na žurke, ekskurzije, čine srž onog što se zove ‘’kruna đačkog doba’’ – biti student, akademski građanin, pokretač promjena, spiritus movens mladosti.

Počinje drugi semestar, dolaze novi izazovi, ali može se reći da se još ‘’prva nedjelja’’ tretira kao lijeni ulazak u ‘’akademsku gužvu’’. Dakle, ove nedjelje natenante popijte kafu, ali onu kuvanu, prelistajte poneku stranicu novog gradiva, napravite semestarski raspored po kom ćete se upravljati, u omiljenom rokovniku obilježite datume prvih predavanja, ispijajte cijeđeni sok sa kolegama, razmišljajte o novim knjigama koje ćete pročitati, ili o albumima koje ćete preslušavati u pauzama prilikom učenja. Ljetnji semestar nekako kraće traje, valjda vrlo brzo krenu lijepi dani (ove godine pogotovo), pa u mantri ‘’balansa’’, zagrijte stolicu, budite vrijedni, jer sve se to na kraju dobro sabere, a plodovi rada, uloženog truda mnogo su ukusni kada cijelo ljeto provedete na festivalima, moru, planini, svejedno gdje punite baterije za narednu rundu studenskog ciklusa.

Ilustracija: getgovtgrants.com